Triggerfinger

‘Trigger’ vinger is een beschrijving van een ‘haperende’ vinger, of eigenlijk een haperende buigpees van vinger of duim. Dit betekent dat u de vinger bijvoorbeeld niet of moeilijk kunt strekken of buigen op bepaalde ogenblikken.

Maak direct een afspraak

Met één van onze specialisten

‘Trigger’ vinger is een beschrijving van een ‘haperende’ vinger, of eigenlijk een haperende buigpees van vinger of duim. Dit betekent dat u de vinger bijvoorbeeld niet of moeilijk kunt strekken of buigen op bepaalde ogenblikken. Vaak gebeurt dit ‘s ochtends. Aanvankelijk gebeurt dit sporadisch, maar dit kan geleidelijk frequenter optreden. 

Meestal begint deze aandoening als een overbelasting met ontsteking, waardoor de peesschede – de buis waarin de pees glijdt - gaat zwellen. Soms is het echter de pees die gezwollen is. Bij langdurige ontsteking ontstaat er dan een verdikking in de peesschede, die de pees hindert bij overgang van buigen naar strekken en omgekeerd. Dit veroorzaakt het typische haperen. De aandoening komt meer voor bij reuma-patienten en mensen met diabetes. Een triggervinger komt ook vaker voor bij mensen met een Carpaal Tunnel Syndroom en bij andere ontstekingsaandoeningen, zoals peesontstekingen van schouder en elleboog.

De duim is het frequentst aangetast, gevolgd door de ring-, middenvinger, pink en wijsvinger. In het begin van de aandoening kan een cortisone-inspuiting soms hulp bieden. Wanneer de aandoening te ver gevorderd is, dan wordt een operatie voorgesteld. Wanneer er geen behandeling wordt ingesteld, kan dit echter aanleiding geven tot blijvende verstijving van de gewrichten. Zelfs het losmaken van de haperende pees kan dan niet meer baten.

De ingreep vindt onder lokale verdoving plaats op het behandelcentrum en duurt ongeveer 15 minuten. Indien u voorkeur geeft aan een operatie onder algemene narcose of lokoregionale verdoving, waarbij uw gehele arm is verdoofd, dan is dit mogelijk. Dit kunt u verder met de anesthesioloog bespreken tijdens het preoperatieve poliklinische onderzoek (PPO). 

Tijdens de ingreep heeft u een bloedleegteband om uw bovenarm. Er wordt gewoonlijk een korte dwarse, V-vormige ofwel rechte insnede gemaakt aan de basis van de duim of vinger op niveau van de handpalm. Hierna worden de vaat-zenuwbundeltjes van de duim of vinger voorzichtig beschermd. De verdikte peesschede wordt hierna gekliefd, zo komt er meer ruimte voor de verdikte pees. Na de operatie wordt er een steriel verband aangelegd.

De wond geneest in tien tot veertien dagen, waarna de hechtingen worden verwijderd. Zodra uw huid en de pezen het toelaten, moet u starten met bewegingsoefeningen. Zodra de huid genezen is en de vingers weer soepeler zijn, kunt u de activiteiten van voor de operatie weer oppakken. Zwaardere activiteiten moet u twee weken vermijden.

Net als bij iedere operatie kunnen ook bij deze ingreep complicaties optreden. 

  • Naarmate de aantasting ernstiger is, is er een kleinere kans op volledig herstel. U kunt tijdelijke tintelingen ervaren, omdat tijdens de ingreep de zenuwbanen naar de vinger wat beschermd worden met haakjes.
  • Na de operatie kan de hand iets dik zijn. De mate van zwelling is onvoorspelbaar. Daarom is het van belang dat de hand na de operatie voldoende omhoog gelegd wordt. U krijgt voor twee dagen een mitella. Ook dan kan er nog wat spanning ontstaan onder het verband.
  • Wanneer u een wondinfectie heeft, moet dit behandeld worden met lokale wondontsmettingen en eventueel antibiotica. Een zeldzame keer is ook hiervoor een bijkomende ingreep met grondige reiniging noodzakelijk. Als de infectie zich toch in de diepte verspreidt, kunnen blijvende bewegingsbeperkingen aanwezig blijven.

Ik heb nu alle beweging weer terug!

Janneke de Bruin (54) werd geopereerd aan een triggerfinger