Kijkoperatie

De orthopedisch chirurg kan met een kijkoperatie – ook wel arthroscopie genoemd - beter een diagnose stellen van de aandoening in uw knie. Hij kan bijvoorbeeld vaststellen of er sprake is van een meniscusscheur, kruisbandletsel of kraakbeenletsel. In sommige gevallen volgt er meteen tijdens het onderzoek al een behandeling.

Maak direct een afspraak

Met één van onze specialisten

De orthopedisch chirurg kan met een kijkoperatie – ook wel arthroscopie genoemd - beter een diagnose stellen van de aandoening in uw knie. Hij kan bijvoorbeeld vaststellen of er sprake is van een meniscusscheur, kruisbandletsel of kraakbeenletsel. In sommige gevallen volgt er meteen tijdens het onderzoek al een behandeling. Het herstel verloopt doorgaans vlot en na de ingreep kan de knie vrijwel altijd direct worden belast.

Een aandoening die zich uitstekend leent voor behandeling tijdens een kijkoperatie is bijvoorbeeld een scheur in de meniscus (in de volksmond ook wel voetbalknie genoemd). De orthopedisch chirurg verwijdert dan het gescheurde deel van de binnen- of buitenmeniscus; soms kan de gescheurde meniscus nog gehecht worden. De chirurg probeert tijdens de operatie zoveel mogelijk van de meniscus te behouden, omdat deze ook als ‘schokbreker’ functioneert en het kraakbeen beschermt. Overigens hoeft er niet altijd geopereerd te worden bij een gescheurde meniscus.

Een kijkoperatie wordt ook wel ingezet om met zekerheid te weten dat een kruisband volledig afgescheurd is. Dit is op röntgenfoto’s namelijk niet te zien en op een MRI is het ook lastig vast te stellen. In dat geval kan een kijkoperatie noodzakelijk zijn om de diagnose te bevestigen.

Ook het repareren van beschadigd kraakbeen is in sommige gevallen mogelijk met een kijkoperatie. Enig herstel is daarna mogelijk. Dat gaat echter wel heel langzaam, waarbij bovendien littekenkraakbeen ontstaat. 

De operatie gebeurt onder narcose of met een ruggenprik. De verdoving door middel van een ruggenprik kan worden gecombineerd met een slaapmiddel, waardoor u weinig of niets van de operatie merkt. Bij opname kunt u uw keuze bespreken met de anesthesioloog.

De operatie

De ingreep duurt ongeveer twintig minuten. De orthopedisch chirurg maakt aan de voorzijde van de knie twee kleine sneetjes van ongeveer 1 centimeter. Vervolgens brengt hij een dunne kijker (arthroscoop) in de knie, met daarop aangesloten een lichtkabel. De arthroscoop wordt ook aangesloten op een videocamera en een beeldscherm. Zo kan de chirurg in de knie kijken. Wanneer de knie direct behandeld kan worden, brengt de orthopedisch chirurg tijdens de operatie een tangetje of schaartje in het gewricht. Na de ingreep worden de operatiesneetjes soms gehecht en afgedekt.

Na een eenvoudige kijkoperatie kunt u meestal dezelfde dag naar huis. U krijgt een drukverband voor 24 uur en mag het been volledig belasten, waarbij u wel gebruik moet maken van twee krukken. Via de anesthesioloog krijgt u pijnstillers voorgeschreven. U mag de knie voor zover mogelijk buigen. Douchen moet u uitstellen tot de wondjes gesloten zijn; meestal twee tot drie dagen na de operatie. In de meeste gevallen kunt u zelf oefeningen uitvoeren, maar indien nodig kan uw chirurg u ook ondersteunende fysiotherapie voorschrijven.

De poliklinische controle vindt een of twee weken na de ingreep plaats. Wanneer u weer kunt gaan werken, hangt af van de aard van de ingreep en het soort werk dat u doet. In het algemeen kunt u na twee weken weer beginnen met zittend werk en na drie weken met zwaarder werk. Het is niet verstandig binnen om binnen zes weken met contactsporten te beginnen.

Bij iedere behandeling bestaat de kans op complicaties. Bij een kijkoperatie van de knie treden deze slechts zelden op. In een enkel geval kan er sprake zijn van langdurige en forse zwelling, een bloeding in de knie of een gewrichtsontsteking. Bij zeer grote uitzondering ontstaat een trombosebeen.

Neem contact op met Bravis Orthopedie als:

  • De hele knie dik wordt en/of meer pijn gaat doen
  • U opeens hoge koorts krijgt
  • Uw kuit pijnlijk, gespannen en gezwollen is (trombosebeen)