Impingementsyndroom, inklemming van slijmbeurs en pezen

Het woord ‘impingement’ betekent inklemming, botsing, wrijving. In de schouder wordt ermee bedoeld dat de pezen in het schouderkapsel abnormaal wrijven tegen de onderrand van het schouderdak. Dit leidt in eerste instantie tot een ontsteking van de slijmbeurs en in een verder stadium ontstaat er een peesontsteking en komt er kalk in de pezen.

Maak direct een afspraak

Met één van onze specialisten

Het woord ‘impingement’ betekent inklemming, botsing, wrijving en wordt in de orthopedie gebruikt bij aandoeningen waarbij een bepaalde weefselstructuur botst of inklemt tegen een andere structuur bij bepaalde bewegingen. Diverse gewrichten kunnen te maken krijgen met een impingement. In de schouder wordt ermee bedoeld dat de pezen in het schouderkapsel abnormaal wrijven tegen de onderrand van het schouderdak. Normaal glijden de pezen in het schouderkapsel vlot onder het schouderdak wanneer de arm in de hoogte wordt gebracht; er is ook een slijmbeurs aanwezig die het glijden vergemakkelijkt. Als de ruimte onder het schouderdak te nauw wordt, dan is er abnormale wrijving. Dit leidt in eerste instantie tot een ontsteking van de slijmbeurs en in een verder stadium ontstaat er een peesontsteking en komt er kalk in de pezen. Uiteindelijk zal er een beschadiging van de pezen van het schouderkapsel ontstaan, waardoor de pezen zelfs kunnen scheuren.

Bij het klassieke impingementsyndroom is de ruimte onder het schouderdak vernauwd door een benige uitbouw aan de onderrand van dit schouderdak. Ook kan zwakte van de schouderspieren ervoor zorgen dat de bovenarm met de schouderkop dichter bij het schouderdak komt tijdens bewegen. Hierdoor ontstaat ook een versmalling van de ruimte onder het schouderdak. Een andere oorzaak van deze aandoening kan slijtage zijn. Dit wordt ook wel artrose genoemd.

Wanneer u last heeft van impingementsyndroom, is alles wat u boven uw hoofd doet pijnlijk. Bijvoorbeeld plafonds schilderen. Ook pijn in de nacht is gebruikelijk, zeker wanneer u op de aangetaste schouder ligt. De meeste patiënten voelen de pijn aan de voorzijde en zijkant van de schouder, met uitstraling naar de bovenarm. Sommige patiënten voelen alleen pijn in de bovenarm.

De behandeling van dit syndroom hangt af van de ernst van de aandoening. In milde vormen wordt een injectie toegediend met corticosteroïden; is de aandoening ernstiger en zijn er peesscheuren aanwezig, dan zijn deze injecties niet echt meer aan te raden. De pijn wordt er weliswaar door verminderd, maar de beschadiging van de pezen gaat dan door. 

Een andere optie is om enkele dagen tot weken een hoge dosis aan ontstekingsremmers in te nemen. Hierdoor vermindert de ontsteking en neemt de zwelling van de slijmbeurs en de pezen af, zodat ze gemakkelijk onder het schouderdak kunnen glijden. Het ziekteproces kan hierdoor soms gestopt worden. Ook kan, onder begeleiding van een fysiotherapeut, een actief spierversterkend oefenprogramma worden opgestart. Hierdoor neemt de kracht in de schouder toe en zullen de klachten geleidelijk aan afnemen.

Operatie

Wanneer dit allemaal niet helpt, is een operatie meestal aangewezen. Als het gewricht tussen sleutelbeen en schouderdak botsporen vertoont of versleten is, kan dit tegelijkertijd uitgeruimd of weggenomen worden. Als de oorzaak van impingement in dit gewricht ligt, dan kan het probleem ook hier worden opgelost door de benige uitbouw aan de onderzijde te verwijderen. Als er al een scheur in het schouderkapsel is opgetreden, wordt uiteraard meteen een herstel van de pezen uitgevoerd.

De operatie gebeurt onder algehele narcose. Dit kunt u met de anesthesioloog bespreken tijdens het preoperatieve poliklinische onderzoek (PPO). Indien u in het verleden al problemen heeft gehad met een narcose, (allergie voor medicatie, lang naslapen of misselijkheid enz.) dan kunt u dit aan de anesthesioloog melden. U krijgt voor de operatie een infuus en er wordt gewoonlijk een korte insnede gemaakt bij de schouder, waarlangs de ingreep plaatsvindt. De insnede wordt onderhuids gehecht en steriel afgedekt.

De dag na de operatie mag u doorgaans het ziekenhuis verlaten. Na deze operatie kan de revalidatie redelijk snel verlopen, maar over het algemeen duurt het toch enkele maanden voordat u volledig hersteld bent. U krijgt na de ingreep een draagdoek voor enkele weken, die u ook ‘s nachts moet dragen. Koelen met ijs is zeker de eerste dagen zeer nuttig, drie maal daags tien minuten is voldoende. Tijdelijk krachtsverlies is maar een normaal en tijdelijk gevolg van de ingreep.

Na twee tot drie weken start de fysiotherapiebehandeling met de nadruk op passieve bewegingen. Hierbij wordt uw schouder wel bewogen maar blijven uw spieren ontspannen. Behouden van de soepelheid van de schouder is belangrijk. Vanaf de zesde week na de operatie start u met een actief oefenprogramma waarbij de kracht van het schouderkapsel en de omliggende schouderspieren opgetraind wordt.

Net als bij iedere operatie kunnen ook bij deze ingreep complicaties ontstaan. 

  • Infecties komen zelden voor, maar treden soms toch op ondanks alle voorzorgen van ontsmetting. Indien er sprake is van een infectie wordt een aangepaste behandeling gestart (antibiotica, lokale wondzorg, zelden een bijkomende operatie).
  • Wanneer de pezen langdurig of ernstig bekneld hebben gezeten, kan de functie van het kapsel onvolledig blijven. 
  • Omdat de schouder na de operatie minder intensief gebruikt wordt, kan het schouderkapsel verstijven. Dat noemen we ‘frozen shoulder’. De functie komt dan moeizaam op gang.

Heeft u vragen? Aarzel dan niet deze te stellen aan uw arts van Bravis Orthopedie Kliniek.