Bravis Orthopedie Kliniek biedt PRP-behandelingen aan

Natuurlijke hulp bij tenniselleboog of kraakbeenslijtage

Patiënten met een tenniselleboog of beginnende slijtage van het kraakbeen in de knie kunnen zich tegenwoordig in de Bravis Orthopedie Kliniek laten injecteren met hun eigen bloedplasma. Deze behandeling met Platelet Rich Plasma (PRP) helpt het beschadigde weefsel zichzelf te herstellen. Het merendeel van de patiënten die deze behandeling hebben ondergaan, zegt baat erbij te hebben. Reden voor de Bravis Orthopedie Kliniek om ermee door te gaan.

 

Sinds september 2022 wordt de PRP-behandeling in het Bravis ziekenhuis als pilot aangeboden. “Het doel is om het beschadigde weefsel te helpen zich te herstellen”, vat orthopedisch chirurg Paul Verbeek samen. “Tot nu toe is alleen bewezen dat de behandeling werkt voor beginnende slijtage van het kraakbeen en van de pees aan de buitenzijde van de elleboog, de zogenoemde tenniselleboog. Daarom bieden we het voor deze aandoeningen aan. Mocht in de toekomst blijken dat de behandeling ook bij andere beschadigde weefsels werkt, dan breiden we ons aanbod uit.”

 

Bouwstenen

Maar hoe werkt de PRP-behandeling nu precies? “Bij beginnende slijtage van een pees of kraakbeen probeert het lichaam dat zelf te repareren. Daar heeft het bouwstenen voor nodig. Die zijn er echter niet. Daardoor blijft het een chronisch probleem. In je bloed zitten die bouwstenen wel. Bloedplaatjes geven op de plaats van het letsel speciale eiwitten af, die de reconstructie van het beschadigd weefsel op gang brengen”, licht Paul toe. “Allereerst nemen we dus een kleine hoeveelheid bloed af bij de patiënt. Het bloedmonster wordt vervolgens gecentrifugeerd. Met hoge snelheid draait het rond, waardoor het bloedplasma wordt gescheiden van de rest. Dit plasma wordt vervolgens geïnjecteerd in het beschadigd weefsel.”

 

Effecten

Omdat de behandelingsmethode nog vrij nieuw is, zijn de effecten op de langere termijn nog niet bekend. “De mensen die tot nu toe zijn behandeld hebben we na drie maanden een vragenlijst voorgelegd. Het merendeel zegt dat de behandeling een positief effect heeft. We weten alleen niet hoelang het werkt. Op een gegeven moment zal de slijtage weer verder gaan. Iets wat versleten is kun je namelijk niet nieuw maken. Dat is onmogelijk”, aldus de orthopedische chirurg. “Het mooie aan deze methode is dat je de bouwstenen uit het eigen lichaam haalt. Naast dat je bloed moet laten prikken en je een injectie krijgt, kent deze behandeling geen nadelige gevolgen. Het grootste nadeel is dat de behandeling niet door de zorgverzekering wordt vergoed. De patiënt moet de kosten (400 tot 450 euro) dus zelf betalen. Gezien de resultaten is het zeker het overwegen waard.”

 

Folder PRP injectie

  • Nieuws