Een tumor kan uitzaaien naar andere delen van het lichaam, waaronder botten. Botuitzaaiingen komen vaak voor in de wervelkolom. Deze zogenoemde wervelmetastasen kunnen niet alleen pijn veroorzaken, maar ook een breuk in de wervelkolom. Een breuk kan weer leiden tot een (gedeeltelijke) dwarslaesie. De Bravis Orthopedie Kliniek werkt tegenwoordig nauw samen met het Bravis Oncologie Centrum en het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) om een breuk in de rug te voorkomen.
Paul Burgers is in Bravis een van de drie orthopedisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in de wervelkolom. “Mensen met uitzaaiingen in de rug hebben naast de kanker nog een probleem: de kans op een breuk van de wervelkolom. Daarmee heb je ook kans op een hele of gedeeltelijke dwarslaesie. Het is mede aan ons om dat te voorkomen”, zegt de orthopedisch chirurg. “In het verleden was bestralen de enige mogelijkheid en dan hopen dat het goed ging. Het was namelijk te riskant om de bestraalde wervelkolom te opereren en te stabiliseren. Tegenwoordig opereren we voorafgaand aan de bestralingen. Als de tumor op een zenuw drukt, legt de neurochirurg eerst de zenuw vrij. Vervolgens stabiliseren wij de wervelkolom met schroeven en staven. Daardoor neemt de kans op een breuk aanzienlijk af. Als na ongeveer twee weken de wond genezen is, wordt de patiënt bestraald”, legt de orthopedisch chirurg uit.
Gezamenlijk
Sinds 1 november 2022 wordt deze methode in het Bravis ziekenhuis uitgevoerd. “Elke dinsdag houden de orthopedisch chirurg en de radiotherapeut gezamenlijk spreekuur en zien zij samen de patiënten die voor deze operatie in aanmerking komen”, aldus Paul. “Tegenwoordig opereren we met 3D-beeld. Daardoor kunnen we nog nauwkeurig werken.”