Silke Oosterveld werkt sinds 2018 in het Bravis ziekenhuis. Als verpleegkundig specialist ontfermt zij zich over de traumapatiënten voor en na hun operatie. Bovendien is zij voorzitter van de Verpleegkundig Adviesraad (VAR) in het Bravis ziekenhuis.
Silke is geboren en getogen in Zwitserland. In haar geboorteland volgde zij de opleiding tot verpleegkundige en studeerde zij verplegingswetenschappen. Na drie jaar in het academisch ziekenhuis in Bern te hebben gewerkt, emigreerde zij naar Nederland. “Mijn man is Nederlander en in 2012 zijn we hier naartoe verhuisd. Ik kon in Amphia als teamleider op de hartchirurgie terecht. Na twee jaar kreeg ik de mogelijkheid om de opleiding tot verpleegkundig specialist te volgen. Dat was altijd een wens van mij. Na de opleiding heb ik twee jaar als verpleegkundig specialist in Amphia gewerkt. Toen kwam deze functie vrij op de nieuwe afdeling traumatologie in het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom. Dat kwam goed uit, want ik woon in Bergen op Zoom en houd ervan om iets nieuws op te bouwen.”
Afdeling traumatologie
Als verpleegkundig specialist loopt Silke voornamelijk visites op de afdeling traumatologie. Hier komen patiënten die lichamelijk letsel hebben opgelopen na een ongeluk. Zij komen via de spoedeisende hulp op de afdeling terecht, waar gekeken wordt welke behandeling nodig is. “Wij zien allerlei gebroken botten, maar soms ook wonden. De patiënten variëren in leeftijd van 0 tot 103 jaar, maar de meesten zijn ouder dan 75 jaar. Het vaakst zien we ouderen die gevallen zijn en hun heup hebben gebroken. Maar ook andere botbreuken komen voor. Af en toe zien we ook kinderen, maar die bezoeken we op de kinderafdeling”, vertelt Silke. “Wij leveren de medische zorg voor en na een operatie. Wij kijken onder andere of het gips nog goed zit, maar controleren bijvoorbeeld ook of de wond goed geneest en kijken naar de algemene gezondheid.”
Samenwerking
De verpleegkundig specialisten traumatologie werken nauw samen met andere zorgverleners. “Natuurlijk met de verpleegkundigen, orthopeden en chirurgen of de gipsmeesters. Maar ook met geriaters en bij complexe situaties met andere specialisten”, aldus Silke. “Voor onze patiënten zijn wij op de afdeling een vertrouwd gezicht. Het contact met de mensen vind ik dan ook het mooiste aan dit vak.”